Survivor Benefit Plan (SBP) FAQs
Q:  I was not married at retirement but married after retirement.  How can I enroll my spouse in the Survivor Benefit Plan (SBP)?  
A:  Since you were not married at retirement, and this is your first marriage after retirement, you have one year from the date of your marriage to enroll your new spouse or the SBP category spouse is closed for this spouse and any future spouses.  NOTE:  This action must be taken BEFORE your first anniversary!  Complete a DD Form 2656-6 (SBP Election Change Certificate); attach a copy of your marriage certificate; and mail the documents to the DFAS-CL address listed on the form.  Contact your RSO for assistance.

Q:  I had SBP for may spouse, who has now died.  How do I stop the SBP premiums for my deceased spouse?  
A:  Complete a DD Form 2656-6 (SBP Election Change Certificate); attach a copy of her death certificate; and mail the documents to the DFAS-CL address listed on the form.  Your SBP premiums will be stopped effective the first day of the month following your spouse’s death, and throughout the period you do not have a spouse beneficiary.  Contact your RSO for assistance.  

Q:  I elected SBP for my spouse when I retired.  She has since died and I stopped SBP premiums.  I have now remarried.  What are my SBP election options?  
A:  Since you previously had spouse coverage, within one year of marriage you can take one of the following actions:  1) resume spouse coverage at the same level; 2) resume spouse coverage with an increased base amount (if you covered less than your full retired pay initially); or 3) decline to resume spouse coverage for this or any future spouse.  NOTE:  If you take no action, effective on your first anniversary, your previous level of spouse participation is automatically resumed, with premiums owed accordingly.  Complete a DD Form 2656-6 (SBP Election Change Certificate); attach a copy of your marriage certificate; and mail the documents to the DFAS-CL address listed on the form.  Contact your RSO for assistance.  

Q:  I took spouse SBP at retirement, then divorced.  The state court awarded SBP to my former spouse.  How do I comply with the court order to initiate former spouse coverage?
A:  You have one year from the date of the court order that awarded your former spouse SBP to change your SBP election from the “Spouse” to “Former Spouse” category.  Complete a DD Form 2656-1 (SBP Election Statement for Former Spouse Coverage); have your former spouse complete section 14 of the DD Form 2656-1 (SBP Election Statement for Former Spouse Coverage); attach a certified copy of the court order awarding former spouse SBP; and mail the documents to the DFAS-CL address listed on the form.  Contact your RSO for assistance.     

